Bilance veskrze fotografická - sezóna 2021

Jan 03, 2022, in Fotografické bilance

Psát o zážitcích roku 2021 bude těžší než v letech minulých. Doba tak nějak potemněla, dozpívalo vícero ptáčků zpěváčků mně blízkých, a to si my, citlivé duše, dost bereme. Ale když se uchýlím k fotkám, možná to nebude tak zlé!

Leden

Tentokrát jsem se v lednu nepodíval nikam do hor, ale alespoň jsem si užil sníh kolem Prahy.
Ze stejného dne, jako fotka níže, je i další snímek v mé oblíbené sérii "Forest Glow".

Známé místečko hned za hranicemi Prahy.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Únor

Z února mám tuhle veselou historku:
Jedno odpoledne měla do Prahy přijít hustá chumelenice. Připravil jsem veškerou fototechniku a sledoval vývoj počasí, ale všechny předpovědi sníh pořád odsouvaly na pozdější chvíli. Nejdřív z odpoledne na podvečer, pak na sedmou večerní, devátou, jedenáctou,... Když bylo 23:30, už jsem to nevydržel a vyjel autem ke Hradu. Během parkování mi přišlo trochu zvláštní, že je parkoviště úplně prázdné a nikde ani noha, přestože sněhem poprášené ulice vypadaly opravdu lákavě. Ale až když jsem nahodil fotobatoh na záda (odbila právě půlnoc, asi aby to situaci dodalo správně dramatický ráz), došlo mi to!
Vždyť on je přeci "hen ten oný" zákaz vycházení...
A na tomto místě musím občany Prahy pochválit, protože za celou dobu focení v chumelenici, která nakonec konečně přišla, jsem nepotkal ani nohu!
Na svoji obhajobu pak můžu jen dodat, že profesní cesty byly ze zákazu vycházení vyňaty ;-)
Snímky s tematikou noční zasněžené Prahy z té noci najdete u mne v galerii na Behance.net.

Další únorovou cestou byl pak výlet k Brtnickým ledopádům. Stihl jsem to tak tak, pár dní poté vláda uzavřela možnost cestovat mezi okresy...

Minimalistická kompozice, na kterou jsem narazil cestou hustou mlhou k ledopádům.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Březen

Když se koukám k sobě na disk, je počet adresářů s fotkami pořízenými v březnu opravdu hodně chudý. Přesto nechybí silné fotografie.

Tenhle snímek není můj. Pořídil ho na začátku šedesátých let minulého století berounský fotograf Zdeněk Zůna. Nazval jej "Karanténa"...

Na fotce, kterou jsem v březnu 2021 pořídil já, je zaznamenaný děda mé manželky (ne zcela shodou okolností právě autor předcházející fotografie), jak během lockdownu komunikuje na dálku se svojí rodinou.
"Karanténa 2"
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Duben

Před polovinou dubna byla vládní opatření konečně trochu rozvolněna. Hurá!

A snad proto se tenhle snímek koní Převalského pobíhajících ve výběhu na Dívčích Hradech v Praze hodí víc, než leckterý jiný.
Nikon D850 + Nikkor 200-500/5.6 E ED VR

Květen

Že jsem si toho sněhu do dubna užil jen málo, vyrazili jsme s partou kamarádů s rodinami hledat jeho poslední zbytečky do hor.

Ve Finsku jsem nikdy nebyl. Ale v mých představách vypadá nějak takhle, takže tahle droní série dostala název "Moje malé Finsko".
DJI Mavic Mini

Červen

Jako poslední roky už tradičně, velkou část června (a července) mi zabralo focení finalistů soutěže Adapterra Awards pro Nadaci Partnerství. Je to krásné spojení mého krajinářského vzdělání s mým současným (a dlouholetým) fotografickým zaměstnáním, a mimo to člověk potká spoustu lidí, kteří jsou zapáleni pro dobrou věc. A to se pak hned příjemně fotí.

Z Krušnohorských rašelinišť si pamatuju hejna much, která nám doslova obalila auto při příjezdu. A pak taky samozřejmě dobře odvedenou práci přihlašovatele projektu, která byla ale lépe vidět ze vzduchu než od země.
Ale co mne po cestě nejvíc upoutalo, byla tahle cesta lemovaná květy lupiny.
Nikon D850 + Nikkor 105/1.4 E ED AF-S

Červenec

K horkému létu patří chladivé drinky a správný fotograf, než je vypije, je taky stihne nafotit ;-)

Nealkoholická levandulová limonáda
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

A nebo lákavé mojito
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

A když vystřízliví, tak může fotit třeba krásné květinové pásy, které nám uprostřed pruhů nehezké rušné pražské ulice vysadili.

Nikon D850 + Nikkor 105/1.4 E ED AF-S

Srpen

Na letošní dovolenou jsem si vymyslel takový drobný projekt. Pracovní název "VOJTa v říši za zrcátkem" mu zatím zůstal, stejně tak jako nejistota, jestli jako celek někdy spatří světlo světa.

Tak alespoň jedna zrcátková za všechny.
Nikon D850 + Nikkor 60/2.8 G ED AF-S Micro

Pro stránku Photohound.co jsem také objevoval nová zajímavá fotogenická místa.

Čínský pavilon jsem objevil vlastně náhodou. Původně jsem si jej ve skrytu křovin ani nevšiml!
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Září

Jestli jsem se na něco těšil, byla to další zahraniční cesta. Po roce a půl jsem se zase dostal "ven"! Tenhle workshop ve Slovinsku jsme museli s Michalem Vitáskem postupně přesunout ze září 2020 na duben 2021 a pak až na září 2021... tak, jak tomu určily covidové podmínky.
Ale nakonec se zadařilo a podzimní Slovinská Photo Tour proběhla se vší parádou. Jen počasí nám přálo tak, že mi došlo, že moje stará nepromokavá bunda bude nutně potřebovat nástupnici.

U vodopádu Peričnik bylo tentokrát mokro všude. "Venku" pršelo a pod převisem zase padaly drobné vodopádky, dle Murphyho zákonů samozřejmě nejvíce na nejméně chráněné části těla a fototechniky.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Ale poslední workshopové ráno stálo za to! Slunce posvítilo skulinkou mezi mraky a na chvíli byla celá krajina zahalená do teplých tónů ranního slunce.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Říjen

Na říjen si každý rok schováváme "výjezdní zasedání" naší fotografické skupiny FotoPivo.
Po dobré zkušenosti z roku 2012 jsme letos za cíl zvolili Broumovsko.

Takhle nějak si představuju zadní vrátka do podsvětí.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Když mezi mraky posvítí sluníčko, je to dost často velká paráda. A pak už nezbývá než využít hesla "štěstí přeje připraveným".
DJI Mavic Mini

Listopad

Předposlední měsíc roku 2021 byl pro mne ve znamení covidu. Ještě jsem stihl odfotit poslední letošní svatbu (navíc na druhém konci republiky), ale pak mne izolace už nikam nepustila až do začátku prosince.

Občas si potřebuju u focení pořádně zablbnout. A tohle byl ten případ. Dobře jsem si vše naplánoval, sehnal veškeré potřebné propriety, na místě sestavil malý vor,... a pak se ho téměř dvě hodiny pokoušel navést na místo, kde bych ho ideálně potřeboval mít.
Ve výsledku by to s otužilým asistentem (nebo asistentkou, abychom byli genderově v "richtiku") byla akce na 20 minut. Ale takhle to byly tři hodiny na místě a k tomu navíc 4 hodiny ve Photoshopu se skládáním cca 7 snímků a retušováním všeho, co ve výsledné fotce nemělo být...
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Prosinec

Jak jste to jako malé děti měly před Štědrým dnem vy? Nás s bratrem brával tatínek na dopoledne ke svým rodičům, aby doma byla taky chvilka klidu na nějaké přípravy.
Snad věren této vzpomínce, vytáhl jsem malou dcerku 23. prosince podívat se na medúzy...

Nikon D850 + Nikkor 60/2.8 G ED AF-S Micro

A co ode mne můžete čekat v roce 2022?

S radostí musím říct, že tentokrát je toho víc:
Jednak jsem začal rozesílat newsletter, takže pokud chcete vědět, co se kde kolem mne šustne, určitě stojí za to přihlásit se k odběru!
Kromě úplně nové Madeirské tour (kde už je ovšem přihlašování uzavřeno) a komplet zaplněného workshopu u Baltského moře, chystám (ve spolupráci s Michalem Vitáskem) tradiční podzimní Slovinsko; nově se jako lektor účastním workshopu na Lofotách a Vesterálech, a pak také plánuji novinky v podobě workshopu do Amsterdamu, výpravy za rozkvetlými narcisovými loukami Rakouska a cestu za úžasnými barvami podzimních Plitvických jezer.

Vše podstatné se samozřejmě včas dozvíte, zvláště pokud už jste v řadách odběratelů newsletteru ;-)

Trocha statistik

Nerad bych zklamal své matematicky/statisticky založené kamarády a followery.
Loni jsem nafotil cca 19.800 záběrů, letos to bylo zase o trochu méně. 16.700 snímků (3.700 na Nikon D4 a 13.000 na Nikon D850). Kdybych proložil křivku mezi těmito a obdobnými statistikami v článku psaném o rok zpátky, možná bych se dobral data, kdy přestanu fotit úplně :-D
Ale tak jako žádná situace není černobílá, ani tahle statistika jistě nebude mít sestupnou tendenci věčně! Však uvidíme letos!

Závěrem

Jak jsem negativně tenhle článek začal, chtěl bych ho pozitivně skončit. A tady úplně pomíjím fakt, že slovo "pozitivně" dostalo v posledních dvou letech neprávem výrazně negativní náboj...

Pevně věřím, že vše špatné se zase v dobré obrátí. A taky věřím, že první krok může udělat jeden každý z nás. Dobrou fotkou, správným slovem, skvělou myšlenkou,... ať se vám (to) (po)daří!

En|Cz
       
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. customise setting