Recenze fotoknihy Saal Digital

Apr 06, 2016, in Photographers reviews

Fotografie se stává fotografií až na papíře, to je stará známá věc. A přes všechny možnosti prezentování fotek dnešní digitální doby stále platná. Ba možná ještě platnější!
Dovolím si hned takhle na úvod jednu malou odbočku od tématu - narazil jsem relativně nedávno na moc zajímavý rozhovor s archivářem a historikem Ivo Šulcem (iDNES.cz: Tiskněte si důležité e-maily i fotky, budou se hodit, nabádá archivář).
Minimálně začátek jeho povídání by nás, fotografy, měl enormně zajímat.
Ale vraťme se k tématu tištěných fotografií.
Fotografie jako takové (ať už ve formátu 10x15, A4 nebo v jakémkoliv jiném) se špatně přenášejí i prezentují. Přenášení jsem osobně vyřešil luxusními deskami s plastovými kapsami 20x30cm. Ale na prohlížení to není úplně ono. Sebelepší plastový obal prostě snižuje kontrast na tisku schovaném pod ním, nehledě na to, že s léty se na něm vytvoří drobné škrábance, které také situaci nezlepší.
O klasických albech, kam fotky vlepovali už naši dědečkové (však si vzpomeňte na trojúhelníkové růžky!), se ani bavit nechci. Nikdy jsem jim nepřišel na chuť. Buď z nich fotografie vypadávaly nebo se mačkaly průhledné mezistránky a nebo si snímky někdo "vypůjčil" a výsledný dojem tak byl všelijaký, jen ne profesionální.
A konečně je tu možnost fotoknihy, která je podle mne v prezentování fotografií tou nejdokonalejší formou. Na rovinu - i tato forma má samozřejmě svoje mouchy. Jak ji jednou dokončíte a necháte vyrobit, už zůstane taková. Nepřehodíte fotky ani listy, nedoplníte nejnovější snímek,... Ale pro ukončené projekty je to podle mne to nejlepší řešení.
Proto, když se na sklonku loňského roku objevila na našem trhu nová značka, neváhal jsem a využil nabídku vyzkoušet si jejich produkt.
Moje zkušenosti s knihou od německé firmy Saal Digital si můžete přečíst pod obrázkem. A pokud by se vám nechtělo číst si celý článek, můžete přeskočit rovnou na sumář pro a proti na samém konci článku ;-)

Fotokniha Saal Digital

Příprava fotoknihy Saal Digital

Obecně jsou dvě možnosti, jak knihy připravovat. Buď pomocí programu staženého do počítače, nebo online na webu výrobce. Osobně jsem příznivcem druhé varianty, protože odpadá nutnost cokoliv instalovat, aktualizovat..., prostě udržovat při životě. V Saal Digital nicméně využívají první variantu. Ale není to zas taková složitost, přes kterou by se nedalo přenést.
Stažení a instalace u mne proběhly absolutně bez problému. Program jako takový má logické uspořádání, velice podobné konkurenčním značkám, které už znám, takže i návrh knihy probíhá celkem plynule. Vyberete typ knihy (liší se gramáží papíru a vazbou), formát (v mém případě můj oblíbený A4 na šířku), následně provedení desek (matné, lesklé, kůže) i vnitřních stran (lesklé nebo matné) a počet stránek. K dispozici je pro luxusnější dojem také možnost objednat si tzv. vatování knižní vazby (takové vyměkčení desek) a také dárkové balení (bílé nebo černé; nezkoušel jsem).
V dalším postupném kroku máte na výběr ze čtyř možností:

  1. prázdná šablona - v návrhu jsou bílé listy a vy máte možnost tam fotografie "nasázet" pomocí přednastavených polí, nebo úplně dle vlastní libosti
  2. vybrat vzhled návrhu - totéž, co u předchozí možnosti, jen nesázíte do bílých stran, ale do přednastaveného designu
  3. umístit fotografie na celou plochu - doslova - fotografie je roztažena na celou dvoustranu. Tady záleží na formátu knihy i formátu fotografií - pokud máte připravené například panoramatické snímky v poměru stran 6:1, téměř ideálně vám zapadnou do fotoknihy A4 na šířku. V jiných rozměrech fotoknih z nich ale program udělá výřezy dle vlastní volby, což samozřejmě ideální není
  4. vybrat vzhled návrhu a fotografie - jako u druhé možnosti - vyberete design stránek, ale tentokrát nesázíte fotky sami po jedné, ale necháte program, aby to udělal za vás. Varianta pro rychlou výrobu knihy, ale program opět dělá výřezy dle "vlastní fantazie" (podotýkám, že toto není kritika, ale jen pouhé konstatování. Program, který by odhadl, co fotograf zamýšlel, ještě jaksi nebyl sestrojen ;-) ).

No a pak už jen sázíte fotografie až do:
a) úplného vyčerpání
b) úplné spokojenosti
Množstvím možností, co všechno se v knize dá dělat, vás zatěžovat nebudu. Je toho hodně a je lepší, když si sami vyzkoušíte, co se vám nejvíc bude hodit.

Kožená vazba (s vatováním) umožňuje také tištěný po(d)pis

Platba a doprava

Právě ve chvíli, kdy jsem tenhle článek dopsal a připravoval jej k vydání, mne zastihla zpráva, že platit je nově možno také kartami Visa a MasterCard. To je potěšitelné (ale zatím osobně neověřené). Když jsem knihu objednával v březnu já, byla možná pouze platba pomocí PayPal, což mnohým uživatelům mohlo udělat "čáru přes rozpočet".
Jediným možným dopravcem (duben 2016) je DHL. S těmi se naštěstí dá komunikovat. Rozhodně nejsou jako Česká pošta, která vám den poté, co jste na oznámený balíček čekali před dveřmi jak hlídací ratlík, hodí do schránky papírek s tím, že adresát nebyl k zastižení ;-)
Dodací lhůty jsou překvapivě krátké. To jen já jsem si s koženou vazbou samozřejmě vybral tu nejdelší možnou variantu :) Ale i tak - 4-5 dní je velmi příjemný časový úsek. Samozřejmě je třeba připočítat čas na doručení.

Vnitřní strany se skládají ze dvou slepených stránek fotopapíru Fujicolor Crystal Archive Album

Fotokniha (poprvé) v ruce

Dopravce vám doručí pevnou kartonovou obálku, která sama o sobě působí bytelně. Uvnitř ale ještě navíc není kniha vložená samostatně, ale zabalená do dvou plastových obalů (ekolog se čílí, ale nový majitel knihy to kvituje s povděkem) - měkkého proti drobným odřeninám a otlakům a tenké průhledné folie, aby se ke knize nedostal ani prach. Prostě německá preciznost.
Kniha samotná, alespoň ve variantě "kůže s vatováním" působí skutečně velmi dobře nejen navenek, ale i uvnitř. U fotografií vevnitř se totiž nejedná o tenké stránky s natištěnými fotkami, ale o skutečný fotopapír (tedy fotografie vznikají technologií osvitu digitálních dat), navíc dvojitě lepený, takže výsledná gramáž stránek působí opravdu dobře.
Saal Digital používá také takzvanou "panorama vazbu", čímž je eliminován nešvar standardních knižních vazeb, kdy ve švu mizí část fotografie z každé strany. V praxi jsem byl zvyklý třeba právě u svatebních skupinek používat celou dvoustranu. Jenže pokud prostředek fotografie mizí ve vazbě, není vlastně vidět... A kdo stojí na skupinové svatební fotografii uprostřed? Nevěsta, ženich a jejich blízcí. Takže ti tam tím pádem (skoro) nejsou. Proto už posledních pár let používám pouze právě takovéhle knihy s "flat designem", kde je na prostředku přechod mezi levou a pravou částí fotografie neznatelný.

Takzvaná "panorama vazba" - ideální v případě, že máte fotografii roztaženou na celou dvoustranu.

"Vychytávky"

U Saal DIgital jde skutečně leccos - například stáhnout si ICC profil konkrétního produktu a v Lightroomu nebo Photoshopu se přesvědčit, jak bude daný tisk ve skutečnosti vypadat. Samozřejmě - to už je svým způsobem detail pro fajnšmekry, ale právě na takových detailech je znát preciznost celé koncepce.
Další drobnost, která potěší, je možnost vygenerování náhledového PDF. To je věc, kterou po mně klienti často chtějí a také jsem kvůli absenci této možnosti od jednoho dodavatele v minulosti odešel.
Je tu i možnost exportovat celý projekt, takže ho může dodělat někdo na jiném počítači (samozřejmě ale musí mít program Saal Digital).

Barevná přesnost - pokud jste profesionál/detailista, můžete si ze stránek Saal Digital stáhnout ICC profil k danému produktu a v Lightroomu či Photoshopu si zkontrolovat, jak budou barvy v tisku vypadat.

Závěrem

Už dlouho se mi něco kladně nehodnotilo tak snadno! Pokud budete hledat nějaké drobné chybičky, najdete je, ale v zásadě jsem u Saal Digital nalezl službu, která kombinuje klady služeb několika firem, se kterými už jsem spolupracoval v minulosti.
Plusy:

  • jednoznačně kvalita - kniha opravdu působí luxusně
  • rychlost doručení a způsob zabalení fotoknihy
  • komunikace s českým zastoupením - pružná a přátelská
  • panorama vazba - fotografie na jednotlivých stranách na sebe přesně navazují

Mínusy:

  • předsádka slouží rovnou k tisku prvních fotografií, pokud se chcete přiblížit podobě skutečné knihy, musíte první dvoustranu vynechat (ale zaplatit)
En|Cz
       
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. customise setting