Provence - levandulová pole před objektivem

Jun 05, 2012, in Photography trips

Asi nemá smysl se ptát, co se komu vybaví, když se řekne "Provence". Většině lidí (záměrně neříkám, že "všem", protože bych se ze statistického hlediska jistě dopustil chyby) se toto místopisné určení dozajista spojí s levandulí, respektive s levandulovými poli.
Působivá fialová pole byla také jedním z hlavních důvodů, proč jsme loni (2011) do Francie vyrazili. Sepsal jsem několik postřehů a rad a věřím, že snad někomu přijdou vhod.

Jedno z menších levandulových políček jižně od Sault. Snímek spíše popisný, širší ohnisko "obnažilo" v levanduli zelené stonky a ani vysoké polední slunko zrovna nehraje do karet fotografickému umění.
Nikon D300 + Nikkor 24-70/2.8 G ED, čas 1/400 s, clona 9, ISO 400

Co je to Provence?

Aby tenhle článek nebyl výtahem z hodiny zeměpisu pro osmý ročník základních škol, nastíním jen, že Provence je oblast v jihovýchodní Francii.
Vědění-chtivé čtenáře pak spíš odkážu na Wikipedii.

Kde levandule najít?

No, kde? O Provence by se dalo říci, že na každém rohu. Nicméně na spoustě rohů je naleznete jen v podobě svazečku v prodejně suvenýrů ;-)
Za srdce levandulové oblasti bývá považováno městečko Sault (na mapě zde), ale rozsáhlá pole najdete i desítky kilometrů na sever či východ odtud. Mapu oblastí s levandulovými poli jsem objevil na internetu a přikládám ji jako obrázek (odkaz na zdroj samozřejmě uvádím pod ní). Není úplně přesná a lepší by jistě byla nějaká navázaná na mapy Google, ale pro hrubou představu a plánování trasy bohatě stačí.

Mapa s vyznačenými oblastmi pěstování levandule.
Zdroj: Beyond.fr (naleznete zde také o něco podrobnější mapky s označenými levandulovými destilovnami)

Levandule a my

První levanduli jsme objevili v malém průsmyku Col des Tourettes. Rostla divoce v trsech, krásně voněla, poletovali nad ní motýli - hlavně soumračníci a vřetenušky, skákaly tisíce lučních koníků a my mezi ní poskakovali tak nadšeně, jako by už žádná další neměla přijít.
Samozřejmě, že přišla!
Chvílemi byla skutečně všude kolem a my se jí nedokázali nabažit. Mít tak kousek levandulového pole na balkóně!

Luční koník Hop (ano, překládá se stejně ;-) ) vytvořil ve fialové levanduli pěkný barevný kontrast.
Nikon D300 + Nikkor 50/1.8 AF, čas 1/640 s, clona 3.5, ISO 100

Focení levandulového pole

Teď se teprve dostávám k jádru pudla, k důvodu, proč jsem se rozhodl tenhle článek vlastně napsat.
Ano, tomu, kdo mne zná, bude i bez nadpisu jasné, že se levandulovým polím nemohu věnovat z jiného pohledu, než z toho fotografického.

Ačkoliv se může na první pohled zdát, že focení nekonečného fialového pole je jednoduché, úplně snadné to není. Nastínil bych pár hlavních zásad, které je pro pořízení ideálního snímku krajiny s levandulovými poli vhodné mít na paměti:

  • lokalita: najít lokalitu, kde by se dal pořídit skutečně zajímavý snímek, je trochu oříšek. Možná jste podle názvu článku čekali, že do článku vysypu pár fotek se souřadnicemi a slovy: "Sem jeďte!" Na pohledech ve stáncích najdete staré kamenné domky uprostřed levandulových polí, ale v krajině zjistíte, že takových je ve skutečnosti jen velmi málo. My jsme za celý týden hledání ideální místo nenašli, nicméně prozkoumat jsme stihli jen relativně malou oblast. Na východě kolem Valensole jsou pole větší a fotky z nich působí lépe. My jsme se tam dostali až na konci července a většinou bylo sklizeno. Pokud najdete při svých cestách zajímavá místa, budu rád, pokud se se mnou podělíte třeba na Facebooku.
  • směr focení: ideální je logicky fotit po směru levandulových "řádků", lépe tak na fotce vynikne linkovitá struktura pole. Pokud budete fotografovat kolmo na řádky, získáte v popředí pouze neurčitou fialovou masu pole. Neříkám, že je to vždy špatně, ale pro většinu krajinářských snímků jsou rozlišitelné řádky vhodnější.
  • stáří pole: nově založené pole bývá řidší a i s teleobjektivem se vám jen těžko podaří získat sytě fialovou barvu. Poměr květů a stonků levandule v tu dobu vyznívá ještě pro zelené stonky.
  • udržovanost pole: nezřídka se stane, že najdete ideálně směrované pole, ale v levandulích je spousta plevelu, a snímek jako celek tak působí neuspořádaně. Nechcete-li ztrácet hodiny času retušováním snímků, je lepší hledat pole udržované, bez přerostlého plevele.
  • použité ohnisko: během focení se mi to stalo několikrát - nadšeně jsem vběhl přímo do sytě fialového pole plného levandulí (bez plevele, samozřejmě), nasadil svůj oblíbený širokoúhlý objektiv, pořídil pár snímků a zjistil, že to prostě není ono. Tak jako s každým opakujícím se prvkem tvořícím masu (ať už se jedná o les plný sněženek nebo pole s levandulemi), čím blíž se člověk dostane (tzn. čím širší ohnisko použije), tím víc se dívá "dovnitř" a vidět jsou například i stonky, což samozřejmě narušuje barevnou celistvost opakujícího se prvku. Ideální je tedy použít střední či delší ohnisko, což s sebou nese i nevýhodu v podobě větší vzdálenosti od fotografovaného objektu. Dohromady s velikostí levandulových políček je to občas neřešitelný problém.
  • vzdálenost od lokality: s předchozím tedy samozřejmě souvisí: čím delší ohnisko budete chtít použít, tím dále musíte být, abyste do výřezu dostali podobnou scénu. Zdá se to být jednoduché, ale pro dobrou fotku se tak hodně nachodíte a při zvoleném ohnisku může být vzhledem ke zvlněnému terénu spousta snímků nemožných.
  • termín vaší výpravy do Provence: vhodný termín je samozřejmě jednou z klíčových podmínek pro focení levandulových polí. Neměli byste přijet příliš brzy, kdy pole ještě nejsou plně rozkvetlá, ani příliš pozdě, kdy jsou už sklizená. Problém je, že tenhle "ideální termín" se nedá snadno určit. Záleží nejen na sezóně (suchá/vlhčí, teplá/studenější,...), ale i na konkrétním poli (orientace ke světovým stranám, nadmořská výška,...) a dalších podmínkách.
    V zásadě se dá říct, že druhá polovina července bývá ideální. Na některých místech už v teplých rocích může být sklizeno, ale většinu polí byste měli najít ideálně nakvetlých.
    Nejlepší by bylo mít v okolí příbuzné či známé, kteří by včas dali avízo. A nebo najít nějaké vhodně umístěné webové kamery.
  • počasí a směr světla: samozřejmě se uplatní všechny další zásady. Za deště či při zamračené obloze působí většina krajinářských fotek mdle a ideální je zvolit teplé ranní či večerní světlo; no ale nebudu tady z toho dělat příručku pro začátečníky ;-)

Vliv působení vyvážení bílé na levandulové pole - přijde mi, že levandulově fialová je na posun hodně náchylná - když si ji třeba porovnáte s posunem u zelené nebo modré, kde mně osobně změna nepřijde tak výrazná.
Nikon D300 + Nikkor 24-70/2.8 G ED, čas 1/25 s, clona 13, ISO 100

Rady na cesty - ubytování

My jsme měli většinu informací pouze z internetu. Trochu jsme podcenili poznámky o přeplněných kempech s tím, že tam přece vždycky nějaké místo musíme najít. Skutečnost ovšem byla taková, že valná většina kempů je během hlavní sezóny skutečně plná do posledního místečka.

Výbornou zkušenost jsme udělali s kempem, který je cca 2km severovýchodně od Sault (na mapě zde). Oficiálně se jmenuje Camp Municipal Du Defends **. Je poměrně velký a místo se v něm najde snad vždy. Nicméně nepočítejte s tím, že byste si jej mohli sami vybrat. V recepci (slečna uměla obstojně anglicky, to nebývá ve Francii pravidlem!) vás navedou na přesný flíček a ne abyste se následující den přestěhovali na hezčí místo!

Další kemp, kde by mohlo být i přes léto volněji, jsme objevili u vesničky Murs severně od překrásného Gordes. Jmenuje se Les Chalottes **, je poměrně skromný, ale pěkný, tichý a velmi levný (stav 2011). Trošku déle se k němu jede, člověk už ani nevěří, že ho uprostřed lesů najde. Na mapě je zhruba zde.

Svazečky levandule v roli suvenýrů.
Nikon D300 + Sigma 70-200/2.8 II EX APO DG MACRO HSM, čas 1/160 s, clona 2.8, ISO 640

Závěrem

Co "chytrého" dodat na konec? Já myslím, že už by to pro tentokrát stačilo ;-)
Doufám, že někomu moje poznámky přijdou vhod, až se za krásami Provence vypraví.

Provence

En|Cz
       
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. customise setting