Bilance veskrze fotografická - sezóna 2022

Jan 17, 2023, in Fotografické bilance

Letos musím svoji tradiční bilanci začít trochu jinak, než jen klasickým postupem měsíc za měsícem.
A to poděkováním.
Zatímco loňská bilance byla spíše smutná, napůl stižená koncem covidového období a napůl nenadálými odchody v mém blízkém okolí, letošek byl o poznání veselejší (byť propady se mu samozřejmě nevyhnuly). A hlavně cest za focením bylo opravdu, ale opravdu hodně.

A já bych tedy chtěl poděkovat všem účastníkům (a kolegům) fotografických workshopů, kteří se se mnou někam "svezli". A to jmenovitě:
Michalovi, Hance, Petrovi, Michalovi, Kátě, Lence, Míle, Saše, Vendy, Michalovi, Michalovi, Michalovi, Jardovi, Jakubovi, Ivě, Nikol, Aničce, Monice, Radkovi, Romanovi, Zdeňkovi, Cuneytovi, Tereze, Janě, Jirkovi, Karlovi, Rosťovi, Jakubovi, Lence, Lucii, Lucíi, Veronice, Romanovi, Rudovi, Sergejovi, Vladimírovi, Michalovi, Lence, Katce, Míle, Kubovi, Michalovi, Draze, Janě, Michalovi, Jirkovi, Ivě, Katce, Pavle, Terce, Tonce a Petrovi ;-)

Leden

V prvním měsíci minulých let (2019, 2020, 2021) jsem se obvykle spíš toulal po zasněžených planinách, ale změna je život a tak jsem tentokrát rok začal v teple, workshopem na portugalské Madeiře.
Zážitků byla kupa, ale ty je asi stejně lepší vyprávět osobně, než vypisovat. A tak alespoň nabízím fotografickou ilustraci té krásy, co nás tam obklopovala:

Fanal je prastarý vavřínový les na náhorní plošině Madeiry. Je tajuplný, když je zahalený v mlze. A pokud se fotografům zdá zahalený málo, je jednoduše potřeba vzývat místní božstva ;-)
Nikon D850 + Nikkor 14-24/2.8 AF-S G ED

A když pak při další návštěvě ideální mlha dorazí, víte, že jsou vám božstva nakloněna!
Nikon D850 + Nikkor 14-24/2.8 AF-S G ED

Kromě klasických fotogenických lokalit jsme odhalovali i ty méně známé - třeba tenhle starý silniční most uprostřed madeirských hor. Nebýt několika drobností, jako je budka, plot a elektrické vedení, vypadalo by to jako fotka z džungle. Tak jako šlo by to vyretušovat...
DJI Mavic Mini

Únor

"Únor bílý, pole sílí", říká známá pranostika. Ovšem na workshopu k Baltu (pro který máme s Michalem Vitáskem poetický název "pohodové rozjímání nad dlouhými expozicemi") nebylo krom bílých křídových stěn na Rujáně po ničem bílém, tedy ani po sněhu, ani památky. Vlastně skoro pořád svítilo sluníčko, což jsem tam snad ještě nezažil. To, že se tam někteří účastníci koupali v moři ale berme spíš jako čiré bláznovství, než jako vliv globálního oteplování!

Maják, co simuluje větrný mlýn, patří k mým oblíbeným zastávkám!
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Struktury opevnění mola vypadají dobře i ze země, ale v pohledu shora už je to slušná abstrakce
DJI Mavic Mini

Březen

Po lednové novince v podobě workshopu na Madeiru jsem absolvoval druhou novotu - workshop na Lofoty pod křídly Czech Photo Travel. Hlavním cílem bylo "ulovit" polární záři, což se nakonec také hned několikrát povedlo (pokud jste je ještě neviděli, mrkněte do galerie s fotografiemi z Norska). Ale nejen polární zaří na Lofotách živ je člověk!

Překrásná písčitá pláž Bleik na Vesterálách, posetá černými kameny
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Pláž Hauklandstranda jsme měli od ubytování na Lofotách ze všech pláží nejblíž, takže jsme ji krom lovu polární záře navštívili párkrát i přes den. Přítok, razící si cestu pískem, tady vypadá při každé návštěvě trochu jinak.
DJI Mavic Mini

Duben

Svoji hlavní náplň práce, tedy komerční focení pod značkou Nafotime.cz, tady zmiňuju jen málokdy. Ale ze všech dubnových focení mi nejvíc utkvělo právě jedno komerční, to pro obchodní řetězec Billa, kdy jsme se na několik dní zavřeli do studia a fotili privátní Billa značky.

Billa Premium
Nikon D850 + Nikkor 60/2.8 G ED AF-S Micro

Květen

Na začátku května jsem se po letech podíval zpět do oblasti, které jsme už dávno začali přezdívat Moravské Toskánsko. Požadavkem zahraničního klienta individuálního workshopu bylo fotit řepku. Ideálně nekonečné lány. A ideálně aby zrovna kvetla na těch nejznámějších místech. A ještě aby ideálně bylo super počasí na východy a západy slunce.
Zázraky na počkání, nemožné do tří dnů (workshop byl čtyřdenní).

Řepkové oko
DJI Mavic Mini

A v druhé polovině květinového měsíce jsem opět vyrazil se skupinou na Madeiru. Byla pořád stejně krásná jako v lednu, jen o něco málo květinovější a taky tedy téhle skupině vyšlo skoro všechno, na co jsme fotograficky "sáhli".

...včetně východu slunce nad mraky v pohledu z Pico de Arieiro
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Červen a Červenec

Tyto dva letní měsíce bych si pro tentokrát dovolil sdružit. Hlavně proto, že poslední roky je jejich náplň podobná a neměnná - focení finálových projektů soutěže Adapterra Awards, pořádané Nadací Partnerství.

V honbě za povedenými adaptačními projekty projedu křížem krážem celou republiku a dostanu se i na opravdu zajímavá místa. Ke škodě fotografie jako takové bohužel většinou ne v té ideální denní době, to bychom potom focením projektu strávili těch měsíců mnohem víc.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

A nejsou to jen projekty samotné. Ke každému z nich náleží člověk nebo lidé, kteří jsou za ně zodpovědní. Často z nich srší spousta energie, protože dobře vědí, že dělají dobrou práci. A jejich portrét tak nějak patří k věci. Abych nikoho neprotěžoval, tady je máte všechny - seřazené chronologicky podle data návštěvy.
Nikon D850 + různé objektivy

Když je počas dokumentování projektů Adapterra možnost, rád si odskočím nafotit i něco pro sebe. Tady na snímku například klášter v rakouském Melku, zachycený v přestávce mezi jednotlivým focením přeshraničních projektů
Nikon D850 + Nikkor 14-24/2.8 AF-S G ED

Srpen

Velká dovolená s rodinou a dcera poprvé u moře (OK, já tou dobou už toho roku popáté, ale většina těch moří navštívených předtím nebyla vhodná ani na smočení palce u nohy). A navíc upgrade dronu, takže ideální příležitost na focení mořského pobřeží a zátočin ze vzduchu. Samozřejmě v mezidobí válení se s knížkou na pláži, či ráchání se v příboji!

Shora je všechno hned snadnější - žádné děravé ploty se štěkajícími psy... :-D
DJI Mini 3 Pro

...a taky žádné krkolomné a nesnadné přístupy na pláž (alespoň bráno optikou pětileté holčičky).
DJI Mini 3 Pro

Ale i ze země byl ostrov Corfu pohádkový. Ne nepodobný tomu, jak ho před desítkami let popisoval ve svých knihách Gerald Durrell.
Nikon D850 + Nikkor 105/1.4 E ED AF-S

Září

Jak bylo zimní březnové Norsko zajímavé a pěkné, tak to podzimní bylo snad ještě hezčí - zvláště, když relativně holé Lofoty vystřídaly barevnými stromky poseté Vesterály!

Když čekáte na polární záři, tak to poslední, co si přejete, jsou mraky. Ale přes den kupodivu až zas tak nevadí!
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Můj oblíbený přístup k fotografii krajiny - průhled skrz křoví!
Nikon D850 + Nikkor 105/1.4 E ED AF-S

A ještě je tu jedna událost, kterou bych ze svého zářijového programu rád vypíchl. Je jí obsáhlý rozhovor s Tomášem Beranem do jeho pořadu Schůzky Tomáše Berana. Takže pokud jste neslyšeli a máte shodou okolností hodinu a půl času, směle do toho. Jsem v rozhovoru poměrně hodně otevřený:

Říjen

Během každého roku jsou dvě období, kdy bych nejraději byl pořád někde venku a fotil. Tím prvním je květen, kdy je všechno zelené a čerstvé, a druhým říjen, kdy se naopak krajina halí do barev a přikrývá se drobnými mlhami.

Na začátku října se po letech návštěv konečně téměř ideálně mlhou přikrylo i jezero Bled se svým kostelíkem.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

A v druhé polovině mého oblíbeného podzimního měsíce zase mlha čarovala na workshopu v Chorvatsku.
Nikkor 70-200/4 AF-S ED VR

Listopad

V listopadu jsem završil svůj rekord v počtu fotografických workshopů za rok. Ne, nedělám si statistiky, ale 8 čtyř- a vícedenních workshopů jsem ještě nikdy neodjel, to vím i bez složitých statistik.
Tentokrát jsem se opět podíval k Baltskému moři, jen s jiným parťákem - s kolegou Jirkou Šebkem.

Modrá hodinka na úžasně nasvíceném molu na Usedomu.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Prosinec

Zima letos přišla dřív, tak bylo potřeba ji patřičně zdokumentovat, než zase odejde. Naštěstí nefoukal vítr a tak jsem mohl vyslat nahoru svůj "vzduchofoť" :-)

Takhle ty Krušné hory moc krušně nevypadají, že?
DJI Mini 3 Pro

Co ode mne můžete čekat v roce 2023?

Seznam fotografických workshopů je daný (v případě zájmu se mrkněte na aktuálně vypsané workshopy).
Lednový k Baltskému moři už je za mnou, v únoru budu mít workshopovou pauzu, v březnu už jsou zaplněné Lofoty, v dubnu také plné Toskánsko... a první volná je tak až Madeira v květnu.
Ve druhé polovině roku zavítám opět na Lofoty - v září. A v říjnu mne pak čeká pecka v podobě focení v New Yorku.
A rok zakončíme listopadovým Baltem.
Zároveň jsem teď v polovině ledna ukončil uspořádávání svého Instagramového profilu do barevně (či tematicky) laděných souborů po devíti fotkách, což mi snad umožní být pružnější v nahrávání nového obsahu a vy tak snad u mne na Instagramu uvidíte fotky častěji. I když zase vzhledem k protěžování videí se může stát, že ty mé posty už stejně málokdo uvidí...
Ti, kdo se za loňský rok přihlásili k odběru mého newsletteru jistě nelitovali! Nemuseli moc promazávat došlou poštu, schránky jsem jim pouhým jedním odeslaným mailem rozhodně příliš nepřeplnil. A těm, kteří by začali newsletter odebírat nyní můžu slíbit..., vlastně ne, slíbit nic nemůžu, jistě to nakonec zase skončí u nepříliš velké mailové frekvence.

Trocha statistik

Ani letos vás neochudím o statistiky svého focení. Sestupná tendence focení se zastavila, po loňských 16.700 záběrech letos na kartách mých foťáků uvízlo 16.535 obrázků (15.734 na Nikon D850 a už jen pouhých 801 na Nikon D4).
Vypadá to, že Nikon D4 bude třeba v budoucnu nahradit novějším modelem, spořicí prasátko už se při výrazu "bezzrcadlovka" otřásá strachy.
A také do budoucna možná bude třeba do statistik přidat počty fotek z dronu.

Závěrem

Chtělo by to na závěr nějaké pozitivní heslo, ale když se řekne "pozitivní heslo", tak se mi vždycky vybaví hláška ze Sněženek a machrů: "Zlámeme si s Boženou, vobě nohy v kolenou!"
No a z toho je vlastně třeba vycházet. Ne si hned lámat nohy, ale mít v jakékoliv situaci o trochu víc nadhledu než dřív!

En|Cz
       
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. customise setting