Bilance veskrze fotografická - sezóna 2018

Dec 27, 2018, in Fotografické bilance

Také za rokem 2018 bych se rád ohlédl za pomoci dosud nepublikovaných, nebo jen málo známých fotografií.
Jedné, dvou nebo tří z každého z 12 měsíců.

Leden

V lednu jsem měl poprvé po letech možnost fotit novoroční ohňostroj. A podívaná to byla vpravdě spektakulární!

Nejhezčí byly ty fáze, kdy se ohňostroj barvil do trikolóry.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Únor

V zimě jsem se opět nedostal ven tak často, jak si každý rok slibuju. Z pohledu volnonožníka je pro mne totiž leden až březen nejtěžším obdobím i přesto, že nefotím zakázky v zásadě navázané na sezónu, jako třeba svatební fotografové.
Ale alespoň jsme s Martinem Rakem vyrazili na vrcholky zasněžené Šumavy a objevovali krajinu v Bavorsku.

V bílé pohádce, zachycen právě Martinovým objektivem.

Březen

Krásný vánoční dárek v podobě cesty do mého milovaného Londýna jsem si nechal na konec března, kdy ve velkoměstě kvetou narcisy na každém rohu.

Když použijete hodně otevřenou clonu, podaří se vám schovat ty davy mobily se fotících turistů v záhonech kvítí ;-)
Nikon D850 + Nikkor 105/1.4 E ED AF-S

Od té doby, kdy jsem v Londýně žil, vyrostly v centru města mnohé nové mrakodrapy. Například krásný The Shard! A rostou další a další - takže mám o důvod víc se tam chtít vracet. Když tedy Brexit dovolí...
Nikon D850 + Nikkor 14-24/2.8 AF-S G ED

Duben

Brzké jaro je časem cest na jih Moravy. Letos se konečně po mnoha letech protnuly podmínky - byl jsem na místě, strom ideálně kvetl a přály světelné podmínky.

Nikon D850 + Nikkor 200-500/5.6 E ED VR

Květen

Už dlouho jsem si přál pořádně prozkoumat slovinský kraj plný kostelíků, jezer a divokých soutěsek. Podařilo se to v květnu, kdy jsme s kolegy z Bohemian Journeys vyrazili do okolí Bledského jezera a i přes ne úplně příznivé podmínky přivezli kupu fajn fotek.

Ty kostelíky na vršky jednotlivých kopců snad musel projektovat fotograf, jinak to ani není možné :)
Nikon D850 + Nikkor 70-200/4 AF-S ED VR

Celá sestava u vodopádu.
Nikon D850 + Nikkor 14-24/2.8 AF-S G ED

Červen

Přesto, že nejsem ryze svatebním fotografem a nedělám si nikde v tomto ohledu reklamu, vždycky pár svateb za rok nafotím. Začátek června v tomhle byl přece jen poněkud extrémní, protože jsem během sedmi dní stihl tři velké svatby, jednu z toho dvoudenní! Laik to možná neocení, ale opravdu jsem se zapotil, když jsem to vše chtěl odevzdat v rozumném termínu.

Nejdůležitější na svatbě je dobrá nálada, to ostatní pak přijde samo. A když vás nerozhází ani kapky deště, je to prostě paráda!
Nikon D850 + Nikkor 105/1.4 E ED AF-S

Jsou momenty, které se do paměti fotografa zapíší silněji, než ty ostatní. Třeba to, že se ženich naučí jezdit na koni jen proto, aby mohl všechny hosty překvapit svým příjezdem, rozhodně mezi takové okamžiky patřilo.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Na některých svatbách se tančí a pak se najdou takové, na kterých se Tančí :)
Nikon D850 + Nikkor 105/1.4 E ED AF-S

Červenec

Přes léto jsem se snažil maličko zmírnit celoroční shon, ale to, co zde pod hlavičkou měsíce července prezentuji, jsou stejně spíš jen takové Potěmkinovy vesnice ;-)

Doubrava po východu slunce, kdy v lese není ani človíčka.
Nikon D850 + Nikkor 105/1.4 E ED AF-S

Srpen

Rodinná dovolená člověku silněji než cokoliv jiného připomene, že i princezny rostou jako z vody ;-)

Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Září

Po nějaké době opět do Prahy zavítal Pierre Richard. Pro mnohé jen (pan) herec, ale v současné době spíš už vinař. Využil jsem této příležitosti, abych si nechal podepsat zarámovanou fotku, kterou jsem nafotil před mnoha lety. Kruh se uzavřel.

Stále je to šarmantní pán!
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Říjen

Říjen začal hodně divoce!
Nejdřív jsem vyrazil na otočku do Vídně s dlouholetým (to neznamená "starej", to znamená, že už se fakt známe dlouho!) kamarádem Jirkou Šebkem. Ne, fotky odtud ještě upravené nemám. Je to dáno tím, že moje dny mají jen 24 hodin ;-)
Potom účast na zahájení unikátní výstavy "Osudové chvíle Československa", kam se dostala moje fotografie "Václav Havel nakukuje". A byla vpravdě v exkluzivní společnosti opravdu povedených snímků. Uvažoval jsem, jestli si zařazení na tuto výstavu dokonce nevážím ještě o trochu víc, než samotného vítězství v Czech Press Photo 2011 (kat. "Lidé o kterých se mluví").

Opravdu tam visela.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

No a v polovině října jsme kolegy z FotoPivo.cz vyrazili na tradiční podzimní "výjezdní zasedání". Po mé jarní zkušenosti opět do Slovinska.
A protože je to tam fakt super, příští rok tam pojedu zas - s Michalem Vitáskem jsme vypsali workshop, takže se tam s námi můžete podívat i vy. Teda jestli se stihnete přihlásit, místa rychle mizí.

Zdejší krajina je prostě kouzelná, k úplné pohádkové iluzi tu chybí jen nějaká ta princezna.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Každý, kdo na Instagramu sleduje nějaké ty krajináře-influencery, jistě už narazil na fotky, kde v krajině překáží postava ve žluté bundě. Já sice měl tu bundu ještě dřív, než tohle přišlo do módy, ale stejně občas překážím. Tady mne při překážení zachytil Michal Vitásek. Ale upřímně, bez té bundy by mi tam přece byla zima ;-)

Listopad

Aby toho cestování nebylo málo, vyrazil jsem na začátku listopadu opět do New Yorku. Pět dní jsem jeho ulice brázdil sám, ale potom jsem lektoroval workshop pro Bohemian Journeys. A užil jsem si obojí! Jen množství fotek, které chci zpracovat, ale ještě jsem to nestihl, mi zase pořádně narostlo...

Newyorské věžáky jsou krásné jak ve dne...
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

...tak v noci!
Zvláště tedy mrakodrapy rozrážející nízkou oblačnost mají něco do sebe. Inu přece ne náhodou se jim česky říká tak, jak se jim říká ;-)
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

Prosinec

Letos jsem poprvé poslal také nějaký ten snímek do Nikon kalendáře. A on nejenom, že prošel do semifinálové padesátky fotek, ale objevil se jako fotografie měsíce května!
A také ještě stále visí v Nikon Gallery na Újezdě.
Ostatně letos se moje fotky objevily dohromady na 5 výstavách! Pravda, díky časovému vytížení jsem se podíval jen na dvě z nich...

V luxusně vyvedeném černém kalendáři se ten barevný snímek fakt pěkně vyjímá.
Fotografii ve větším rozlišení najdete v portfoliu.
Nikon D850 + Nikkor 24-70/2.8 G ED

No a v polovině prosince, když už jsem si myslel, že čas předvánoční letos opravdu bude čas pohodový, mi v emailové schránce přistála zpráva od klienta, že by potřeboval nafotit vánoční trhy ve Vídni. Termín odevzdání 21.12.2018, 9:00 AM PST (Pacific Standard Time, takže 18:00 času našeho). Moje první myšlenka byla, že se to ani fyzicky nedá stihnout - tři dny fotit, tři dny upravovat, nějakou dobu psát všechny možné popisky, které musí být ke každé fotce... do toho přece jen už něco málo v diáři bylo... Ale nakonec se to stihnout dalo, byť jsem na pohodový předvánoční čas musel zkrátka zapomenout.

Vídeňský vánoční sen na náměstí Rathausplatz, světýlka všude, kam se jen podíváte.
Nikon D850 + Nikkor 14-24/2.8 AF-S G ED

Objektiv Nikkor 105/1.4 E ED AF-S byl letos asi mým nejoblíbenějším. Ne nejčastěji používaným, ale nejoblíbenějším. Snažil jsem se s ním fotit i tam, kde by to třeba druhé nenapadlo ;-)
Nikon D850 + Nikkor 105/1.4 E ED AF-S

Závěrem

No a co bude příští rok? Něco bych věděl, ale když my nesmíme ani naznačovat ;-)

En|Cz
       
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. customise setting